Uncategorized

Palapelejä lapsille ja ikäihmisille

Palapelit ovat oivallista tekemistä kaikenikäisille! Erityisen paljon hyötyä niistä on lasten ja ikäihmisten kohdalla.

Palapelejä lapsille

Lapsille palapelit tarjoavat mielekästä tekemistä ja juuri sopivia haasteita. Vanhemmat keskustelevatkin toistensa kanssa mielellään siitä, millaisia palapelejä heidän lapsensa jo osaavat tehdä ja millaisista palapeleistä he ovat juuri nyt kiinnostuneita. Keskustelu tarjoaa myös toisille vanhemmille inspiraatiota ja hyviä vinkkejä!

Lapset tunnetusti oppivat leikkimällä ja palapelien tekeminen tarjoaa loistavan tavan leikinomaiseen oppimiseen! Palapelin kokoaminen vaatii keskittymiskykyä ja samalla harjoittaa sitä. Lapsen käsi-silmä-koordinaatio harjaantuu, kun hän etsii palapelin koloihin sopivia paloja ja samalla hän harjoittaa myös hahmotuskykyään. Palapelien tekeminen voi olla myös kivaa tekemistä yhdessä lapsen ja vanhemman kanssa. Palapelin äärelle on mukava pysähtyä jutustelemaan yhdessä lapsen kanssa vaikkapa päivän tapahtumista ja samalla se on rentouttava kokemus.

Kun palapeli vihdoin saadaan kasaan, tarjoaa kokemus lapselle tärkeitä onnistumisen elämyksiä. On upea tunne, kun on osannut kasata kauniin kuvan joko aivan yksin tai yhdessä jonkun toisen kanssa! Palapelejä kannattaakin hankkia lapselle mahdollisimman laaja valikoima, jotta lapsi löytää hyllystä helposti itseään kiinnostavan palapelin silloin, kun haluaa keskittyä rakenteluun. Laadukkaita palapelejä voi aivan hyvin kierrättää lapselta toiselle ja ostamalla käytettyjä palapelejä voikin säästää rahaa!

Palapelejä ikäihmisille

Palapelit ovat oivallista tekemistä myös ikäihmisille. Moni ikäihminen tuntee olonsa aivan liian yksinäiseksi, mutta palapelin äärellä aika tuntuu saavan siivet ja aika kuluu mukavan tekemisen äärellä helposti niin nopeasti, että ikävä unohtuu ainakin hetkeksi. Palapelien kasaaminen auttaa huolehtimaan vanhuksen aivojen toiminnasta, sillä se tarjoaa oivallista aivojumppaa ikäihmiselle. Samalla ikäihminen pääsee harjaannuttamaan sorminäppäryyttään, joka on saattanut iän myötä jo heikentyä. Palapelit ovatkin oivallista aktiviteettia niin yksin asuvalle vanhukselle kuin palvelutalon asukkaillekin ja ne ovat myös kivoja lahjaideoita ikäihmiselle, jolle voi olla joskus vaikea keksiä kivaa lahjaa.

Palapelien tekeminen on parhaimmillaan mukavaa tekemistä, johon usean sukupolven edustajat voivat ottaa osaa. Näin perheen pienimmät saavat loistavan tilaisuuden tutustua perheensä iäkkäämpään polveen ja päinvastoin – ja kokemuksesta voi tulla lopulta jotain paljon enemmän kuin vain sukupolvien yhteinen palapelihetki!