Koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä paljon tietoa ja todisteita siitä, että liikunta vaikuttaa vahvasti aivojen toimintaan ja auttaa ehkäisemään kognitiivisiin toimintoihin vaikuttavia sairauksia. Urheileminen antaakin aivoille terveellisen tavan tehostaa toimintaa ja nostaa kykyä ajatella. Tämä johtuu siitä, että fyysinen aktiviteetti saa veren kiertämään aivoihin paremmin ja samalla stimuloi aivojen soluja kasvamaan ja uudistumaan. Näin myös aivojen eri osien väliset yhteydet paranevat, jolloin aivoja voidaan käyttää suuremmalla teholla. Urheileminen auttaa myös ehkäisemään esimerkiksi diabeteksen, ylipainon, korkean kolesterolin ja korkean verenpaineen syntymistä, millä on kaikilla todettu olevan yhteys erilaisiin aivojen sairauksiin, kuten dementiaan. Urheileminen on siis edullinen, tehokas ja helppo tapa pitää huolta aivojen toiminnasta.

Kun urheileminen ei ole prioriteetti

Joidenkin tutkimuksien mukaan ne ihmiset, jotka eivät harrasta tarpeeksi liikuntaa, omaavat suuremman riskin sairastua dementiaan, kuin urheilua harrastavat henkilöt. On kuitenkin vielä epäselvää, miten paljon liikuntaa tulisi harrastaa ja kuinka usein, jotta dementian syntymistä voitaisiin tehokkaasti ehkäistä. Kannattaa seurata tiettyjä suosituksia, jotka on luotu nimenomaan aikuisille 18-64 ikävuoden välissä oleville ihmisille, sillä näiden avulla ei ainakaan edesauteta mieltä rappeuttavien sairauksien syntymistä.

  • Mikä tahansa liikunta on aina parempi, kuin liikunnan välttäminen kokonaan. Mikäli arkeen ei tällä hetkellä kuulu liikuntaa lainkaan, kannattaa aloittaa vähitellen ja askel askeleelta lisätä liikunnan määrää, kunnes päästään suositusten tasolle.
  • Liikuntaa kannattaa harrastaa useimpina viikonpäivinä ja mielellään joka päivä, ainakin jollain tasolla.
  • Minuuttitasolla liikuntaa kannattaa harrastaa rauhallisella temmolla 150 – 300 minuuttia, eli 2,5 – 5 tuntia viikossa, tai vaihtoehtoisesti tiheällä temmolla 75 – 150 minuuttia, eli 1,5 – 2,5 tuntia viikossa. Tietenkin näitä voidaan myös yhdistellä siten, että joinain päivinä liikuntaa tehdään tehokkaammin kuin toisina päivinä, kunhan kokonaismäärä olisi vähintään minimivaatimusten mukainen.
  • Lihasten kasvattamiseen kannattaa myös käyttää aikaa, vähintään kahdesti viikossa, oli se sitten millä tahansa itselle sopivalla keinolla.