On hyvin tiedossa, että aivojen toiminnot heikkenevät iän kanssa. Tästä voidaan vitsailla jo varhaisessa iässä, mutta mitä vanhemmaksi tullaan, sitä lähempänä oikeat uhat ovat. Muistin heikkeneminen johtuu usein aivosolujen kuolemisesta, tai yhteyksien muuttumisesta ja vaikka asiaa ei voida kokonaan välttää, voidaan aivojen kunnosta pitää paremmin huolta. Aivojen aktivointi suojaa aivosoluja ja vahvistaa niiden välisiä yhteyksiä, ja auttaa jopa kasvattamaan uusia soluja. Terveelliset elämäntavat ja aivojen aktivoiminen voi myös auttaa ehkäisemään sairauksia, kuten Alzheimerin tautia. Näiden yksinkertaisten vinkkien avulla aivojen kestävyyttä voidaan parantaa:
Koulun penkille
Tutkimusten mukaan mitä enemmän opiskellaan, sitä parempi muisti on. Mitä enemmän henkilö on käynyt kouluja, sitä parempi on sekä muisti, että kognitiiviset kyvyt ja näitä myös pystytään käyttämään pidempään. Asiantuntijoiden mukaan säännöllinen aivojen haastaminen, esimerkiksi jatkuvalla oppimisella, voidaan saada aivot toimimaan pitkälle eläkeikään. Tämän takia kannattaa päivittäin harjoitella henkisiä harjoituksia, jotka kehittävät muistia ja ylläpitävät aivojen yhteyksiä.
Soittaminen on haastavaa puuhaa
Musiikki stimuloi aivoja ja uuden soittimen harjoitteleminen on yksi monimutkaisimmista ja palkitsevimmista tavoista, joilla aivoja voidaan harjoittaa. Tämä auttaa myös muistia kehittymään ja tehostaa koordinaatioon liittyviä kykyjä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että musiikkia soittavat lapset muodostavat vahvempia siteitä aivojen niissä osissa, jotka vastaavat motorisista kyvystä. Klassisen musiikin kuunteleminen auttaa myös tiedon sisäistämisellä ja auttaa rauhoittumaan.
Nukkuminen kunniaan
Kuten jo sanottiin, aivojen yhteydet katoavat vähitellen, mikä aiheuttaa muistin heikkenemisen. Kun koetaan uusi kokemus, tai saadaan uusi muisto, luodaan uusia yhteyksiä, joka tapahtuu kahdessa osassa. Toinen osa tapahtuu nukkumisen aikana, jolloin muisto tallennetaan, eli fyysiset yhteydet luodaan muistoon. Jos unta ei saada tarpeeksi, näitä yhdistelmiä ei lyödä ja kokemukset, sekä muistot, jäävät tallentamatta. Pelkästään 20 minuutin päiväunet voivat auttamaan tallentamaan muistoja ja lisäksi se parantaa keskittymiskykyä ja oppimisen tehoa.
Rakastu kirjallisuuteen
Lukeminen parantaa aivojen terveyttä ja kehittää muistia, minkä takia se onkin mainio henkinen aktiviteetti. Oli lukukohteena mikä tahansa, tärkeää on se että sisällössä on järkeä, sillä muuten aivot vain selaavat tekstin automaatilla.