Uncategorized

Kolmiulotteinen palapeli

Perinteinen palapeli on erilaisista palasista koottava kuva. Kokoaminen tapahtuu tasaisella pinnalla ja lopputuloksena syntyy kaksiulotteinen kuva. Kaksiulotteisen palapelin rinnalle on tullut uusi haastavampi vaihtoehto: kolmiulotteinen palapeli. Kolmiulotteisessa palapelissä valmiista palasista rakennetaan jokin esine tai tunnetun maamerkin pienoiskopio. Samanlaisesta kolmiulotteisesta palapelistä puhutaan muissakin yhteyksissä. Esimerkiksi, kun restauroijat kokoavat useamman vanhan soittimen osista yhden toimivan version, kertovat restauroijat kokoavansa kolmiulotteista palapeliä. Palapeliharrastajille on sen sijaan kehitetty valmiita koottavia kolmiulotteisia palapelejä. Nämä palapelit vievät perinteisen palapelin rakentamisen uudelle tasolle ja saavat ja kasvattavat palapelien suosiota entisestään. Palapelin kokoamisesta tulee huomattavasti jännittävämpää, kun lopputulos ei ole vain tasainen kuva pöydällä, vaan pöydältä kohoava hahmo tai rakennus ympäristöineen. Erilaisia kuuluisia rakennuksia, jotka voi koota kolmiulotteisena palapelinä, ovat muun muassa Big Ben, Colosseum ja Eiffel-torni. Palapelien valmistajat suunnittelevat jatkuvasti lisää erilaisia kolmiulotteisia palapelejä kuuluisista nähtävyyksistä, joten sinunkin suosikkinähtävyytesi voi hyvinkin olla saatavilla koottavana kolmiulotteisena palapelinä.

Miten kolmiulotteinen palapeli kootaan?

Kolmiulotteisen palapelin kokoamisessa ei tarvita liimaa ja saksia tai muita työkaluja, kuten pienoismallien rakentamisessa. Palapeli on suunniteltu koottavaksi ilman apuvälineitä samaan tapaan kuin perinteiset palapelit. Palapelin osat liittyvät toisiinsa luonnollisesti, kunhan vain löydät toisiinsa sopivat palat. Talojen ja rakennuksien sisäosien osalta toisiinsa liittäminen voi esimerkiksi onnistua vertailemalla tapettikuvioita. Kolmiulotteisten palapelien suunnittelijat etsivät inspiraatiota kuvioinneille sisustuskauppojen verkkosivuilta, esimerkiksi suositulla tapetti verkkokaupalla on laaja kuvioitujen tapettien valikoima. Niiden joukosta voi löytää samoja kuin mitä on käytetty kolmiulotteisten palapelien rakennuksien sisustuksissa. Kolmiulotteisen palapelin kokoaminen poikkeaa siinä mielessä perinteisistä palapeleistä, että sitä voi tarkastella eri kulmista ja se näyttää erilaiselta osan paloista jäädessä piiloon. Kokoaminen vaatii hyvää hahmottelukykyä.

Yhteenveto

Kolmiulotteinen palapeli kehittää tilan hahmottamiskykyä samalla, kun joutuu pohtimaan erilaisten osien sopivuutta toisiinsa. Kolmiulotteisuus laittaa aivot työskentelemään hieman eri tavalla kuin perinteisessä palapelissä. Kolmiulotteisten palapelien tekeminen on siten erinomaista vaihtelua kaikille, jotka hakevat palapelien tekemisestä aivojumppaa ja henkistä virkistystä. Kolmiulotteinen palapeli tarjoaa paljon viihdettä ja aivan uusia elämyksiä. Saattaapa kuuluisan maamerkin kokoaminen kolmiulotteisena palapelinä innostaa tekijäänsä matkailuintoa ja inspiroida lähtemään matkalle katsomaan kyseistä maamerkkiä tai rakennusta nähdäkseen, miltä se oikeasti luonnossa näyttää.