Uncategorized

Miten tietokoneet auttavat pitämään aivoja virkeinä?

Paljon on puhuttu siitä, miten nykypäivän yhteiskunta on siirtänyt yhä enemmän aivotoimintaa vaativia tehtäviä ja toimintoja teknisille laitteille. Teknisten laitteiden ansiosta ihmismieli voi keskittyä muihin asioihin, mutta samalla on totta, että teknologia on tietyllä tapaa johtanut siihen, että käytämme aivojemme kapasiteettiä yhä vähemmän.

Tässä mielessä tulemme takaisin siihen pisteeseen, jota monet tieteilijät ovat meille hokeneet; teknologia ei ole pahasta, jos osaamme käyttää sitä oikein. Nyt kysymys kuuluukin, millä tavalla tietokoneet voivat auttaa meitä pitämään aivoja virkeinä?

Muuta passiivinen toiminta aktiiviseksi toiminnaksi

Tieteellisten tutkimusten mukaan tietokoneen tarjoama stimulaatio voi parantaa muistia ja hidastaa kognitiivista heikkenemistä. Vaikka tietokoneella istumisen huonosta puolista puhutaan paljon, monet unohtavat, että oikeastaan mikä tahansa toiminta, jossa aivomme heräävät toimimaan ja oppimaan uusia asioita, tuottaa tulosta.

Tietokoneen kautta saapuvat äänet, kuvat ja informaation määrä aloittavat lepotilassa olevien aivosolujen aktivoinnin hetkessä. Tälle väitteelle löytyy tieteellistä perustaa, sillä tutkimuksissa on havaittu, että muutaman tunnin mittainen surffailu verkossa voi johtaa silmin havaittaviin muutoksiin aivotoiminnassa. Näillä muutoksilla uskotaan olevan positiivisia vaikutuksia sellaisten kognitiivisten häiriöiden, kuten Alzheimerin taudin vähentämisessä.

Monipuoliseen tietokoneeseen investoiminen edistää näin ollen myös aivojen hyvinvointia. Esimerkiksi Applen tyylikäs Macbook Pro on varustettu lukuisilla monipuolisilla toiminnoilla, joiden ansiosta voit nauttia laadukkaasta äänestä ja kuvasta, ladata koneeseen erilaisia ohjelmistoja, pelata pelejä sekä treenata muistia. Kyseessä on laadukas valinta myös työntekoon ja opiskeluun, sillä suuren muistin, tyylikkään muotoilun ja pitkäkestoisen akun ansiosta tämä älykäs tietokone kulkee helposti mukana missä vain.

Millaiset aktiviteetit tietokoneella sitten tukevat aivotoimintaa?

Sillä on väliä, millaisia aktiviteetteja teemme tietokoneella. Vaikka mikä tahansa toiminta verkossa auttaa lisäämään aivosolujen aktivointia, on tärkeää, että käytämme ajan hyödyksemme ja keskitymme sellaisiin aktiviteetteihin, jotka tarjoavat aivoille haastetta ja jotka miellämme kiinnostaviksi.

Esimerkiksi pelien pelaaminen, ystävien kanssa jutustelu, uutisten lukeminen ja tietojen etsiminen hakukoneita hyödyntämällä voivat auttaa parantamaan aivojen toimintaa. Liiallisuuksiin ei tietysti kannata mennä; on tärkeää, että tietokoneella vietetty aika on hallittua ja tämän lisäksi huolehdit muista aivojen toimintaa parantavista elämäntavoista, kuten riittävästä liikunnasta ja tasapainoisesta ruokavaliosta.