Uncategorized

Miksi palapelien tekeminen on hyödyllistä puuhaa?

Osa saattaa pitää palapelien kokoamista turhanpäiväisenä ajanhukkana, mutta palapelifanit ovat toista mieltä. Palapelien kokoamisesta on hyötyä monin tavoin, ja kerromme sinulle tässä artikkelissa miksi. Lisäksi kerromme, mitä kannattaa tehdä, jos olet kiinnostunut palapelien kokoamisesta, mutta heikko näkökykysi rajoittaa tätä haavetta.

Palapelit tarjoavat monen ikäisille aivoille virikkeitä

Tärkeät aivomme tarvitsevat jumppaa aivan kuin mikä tahansa elimemme. Ja mikäpä voisikaan tarjota aivoillemme parempaa jumppaa kuin palapelin kokoaminen? Alussa palapeli saattaa tuntua vain kaoottiselta kasalta pikkuruisia paloja. Mutta kun aivot ja kädet saavat hetken rauhassa työskennellä, alkaa kuva hetken kuluttua piirtyä ja järjestyä alustalle. Tätä aivojumppaa ei suinkaan pitäisi aliarvioida, ja palapelien kokoaminen onkin helppo ja edullinen tapa edistää aivojen hyvinvointia. Erityisesti hahmottamiskyky kehittyy palapelejä kokoamalla.

Palapelit soveltuvat pikkulapsista vanhuksiin, kunhan vain pelin haastavuustaso valitaan oikein. Kaikki hyötyvät palapelien rakentelusta, mutta ehkäpä kaikista eniten tästä aivojumpasta on hyötyä lapsille ja vanhuksille. Rauhallisena aktiviteettina jopa vanhukset pystyvät kokoamaan palapelejä, ja saada näin itselleen mielekästä tekemistä.

Palapelit tarjoavat onnistumisen elämyksiä

Erilaiset onnistumisen elämykset ovat tärkeitä niin lasten kuin aikuistenkin hyvinvoinnille. Ne auttavat kehittämään positiivista itsetuntoa, sekä uskoa omiin kykyihin. Palapelit ovat myös tässä suhteessa oivallinen tapa viettää aikaa. Kuten jo aiemmin mainitsimme, niin kasaamisen alussa palapeli voi tuntua kaoottiselta palakasalta. Mutta kun kasaaminen edistyy ja kun palapeli on valmis, kokee palapelin kokoaja lähes euforisen onnistumisen tunteen. Osa on lopputuloksesta niin ylpeä, että haluaa tallentaa lopputuloksen kehyksiin kaikkien nähtäville. Aivan erityisen mielekästä on koota palapeliä, jossa on itselle mielekäs kuva. Jos vaikka haaveilet kaukolomasta, valitse palapeliisi kuva, joka loihtii silmiesi eteen unelmistasi totta.

Mitä tehdä, jos palapelien kokoaminen kiinnostaa, mutta näkökyvyn kanssa on haasteita?

Osalla palapelifaneista saattaa olla haasteita näkökykynsä kanssa, ja tällöin palapelin pieniä kuvioita voi olla vaikea nähdä ja hahmottaa. Kaikki eivät kuitenkaan välitä syystä tai toisesta pitää silmälaseja. Ne saattavat tuntua silmillä epämiellyttäviltä tai ne saattavat tuntua käyttäjästä ulkonäköä häiritseviltä kapistuksilta.

Tällöin laadukkaat piilolinssit ovat hyvä valinta. Ne eivät näy ulospäin, ovat miellyttävät käyttää ja auttavat näkemään palapelin pikkuruisten palojen pienimmätkin yksityiskohdat. Heikon näkökyvyn ei pidä antaa estää nauttimasta palapelien lumoavasta maailmasta! Hyvien piilolinssien lisäksi on tärkeää huolehtia siitä, että paikassa, jossa palapeliä kokoat, on hyvä valaistus. Tämä auttaa sinua näkemään paremmin eikä väsytä silmiä tarpeettomasti.

Palapelit tarjoavat keinon rentoutua

On todettu, että rentoutuminen vaikuttaa ihmiseen voimia palauttavalla tavalla, minkä vuoksi erilaiset tavat rentoutua ovat kovin tärkeitä. Jos siis nautit palapelien kokoamisesta ja jos rentoudut niiden äärellä, anna mennä! Nauti täysin rinnoin!

Tämän rentoutumiskeinon etuna on myös sen edullisuus. Yksi palapeli ei paljoa maksa, ja parhaimmillaan sen parissa kuluu tuntikausia. Palapelinhän voi koota kerta toisensa jälkeen. Ja jos sama kuva alkaa kyllästyttää, voi pelin vaihtaa vaikka kaverin kanssa, ja kokeilla aivan uudenlaisen kuvan kokoamista. Tämä harrastus soveltuu siis myös pienituloiselle harrastajalle! Palapelejä löytyy muuten myös kännykkäsovelluksina, jotka voivat olla kiva vaihtoehto tilanteessa, jossa perinteisiä palapelejä ei ole saatavilla kokoamishimon iskiessä.