Aivot tarvitsevat suuren määrän ravintoaineita, jotta toimiminen onnistuu. Tutkimusten mukaan terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio auttaa suuresti pitämään aivojen toimintoja kunnossa ja takaamaan sen, että työskentely onnistuu. Toisaalta taas on löydetty, että roskaruuasta, kekseistä, piirakoista ja uppopaistetuista ruoista löytyvät rasvat lisäävät riskiä sairastua dementiaan, eli syötävä ruoka vaikuttaa vahvasti aivojen toimintaan.

Mitä kuuluu hyvään ruokavalioon?

Tyydyttyneet rasvat ja Trans-rasvat ovat aivojen kannalta huono energianlähde, kun taas tyydyttymättömät rasvat, kuten kalasta ja oliiviöljystä saatavat rasvat, ovat hyvä energianlähde. Positiivinen vaikutus aivojen työskentelyyn on myös sellaisilla ruoilla, joissa on runsaasti antioksidantteja ja näihin kuuluu esimerkiksi tomaatit, pavut, mustikat, appelsiinit ja useat muut terveelliset vaihtoehdot. Omega 3 rasvahappoja tulisi myös olla tarpeeksi ruokavaliossa, sillä ne auttavat laskemaan tulehduksen mahdollisuutta aivoissa ja auttavat luomaan uutta solukkoa. Joidenkin tutkimusten mukaan kalan syöminen voi myös laskea riskiä sairastua dementiaan!

Ruokavalioon voi saada ohjeita

Seuraamalla terveyslaitosten antamia suosituksia, ollaan jo hyvällä mallilla, sillä lautaselle kerätään usein vihanneksia, hedelmiä, kalaa, viljaa, pähkinöitä, hyviä lihoja, sekä palkokasveja. Samalla pois jää turhat jälkiruuat, rasvassa paistetut ruuat ja rasvaiset maitotuotteet. Alkoholin kanssa kannattaa myös seurata suosituksia, sillä liika alkoholin nauttiminen rappeuttaa aivoja, varsinkin pitkällä aikavälillä. Kohtuus kaikessa tulisi olla nyrkkisääntö.