Kahvi on erittäin suosittu juoma ja suomalaiset ovat kärkimaita kahvin kulutuksessa. Onko kahvin juominen kuitenkaan hyvä asia aivojen kannalta?

Kahvin sisältävät aktiiviset aineet

Kahvissa on useita terveyteen vaikuttavia tekijöitä, sillä siitä löytyy satoja bioaktiivisia yhdisteitä. Useimmat näistä ovat antioksidantteja, jotka taistelevat solujen vaurioitumista vastaan. Esimerkiksi kofeiini, kahvin tärkein ainesosa, stimuloi hermostoa ja auttaa toimimaan tehokkaammin. Ainesosien määrä kahvikupissa riippuu kuitenkin siitä, minkälaista kahvia juodaan, miten pavut on paahdettu ja kuinka paljon kahvia nautitaan.

Miten kahvi vaikuttaa aivoihin

Päivän aikana elimistöön vapautuu aineita, jotka saavat olon tuntumaan uneliaalta. Nämä alkavat tukkimaan hermoston toimintaa ja saavat kaipaamaan pehmeää sänkyä. Kahvi sisältää aineita, jotka estävät unta aiheuttavia aineita toimimasta, jolloin olo toimii virkeänä pidempään.

Kahvi ja kofeiini voi myös vaikuttaa muistiin, vaikka tutkimusten tulokset ovatkin eriävät. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvi voi parantaa lyhytaikaista muistia, kun taas toisten tutkimusten mukaan mitään yhteyttä kofeiinin, kahvin ja muistin välille ei voida vetää. Pitkäkestoisen muistin kohdalla tilanne on hyvin sama, sillä tutkimuksista on saatu ristiriitaista tietoa, eikä varmoja johtopäätöksiä voida vielä vetää.

Kannattaako kahvia juoda?

Kuten kaiken kanssa, kohtuudella nautittuna kahvi voi tehostaa aivojen toimintaa. Lyhyen ajan sisällä se parantaa kestävyyttä, oppimista ja mielialaa, mikä on tietenkin positiivinen asia.